Örebro FriflygklubbBland molnen sedan 1986Örebro Friflygklubb på Facebook

Gå skärmflygkurs!? - nytt 25/1 2018

Vill du flyga som fåglarna? Har du sett någon segla förbi på någon resa eller sett en film på Youtube och blivit nyfiken? I så fall... Läs vidare!

Örebro Friflygklubb i samarbete med FlyOne arrangerar en nybörjarkurs i skärmflyg under 2018! Den är till för den som vill lära sig flyga skärm från början eller för de som någon gång testat men inte kommit vidare.

Planerade kursdatum: är 7-8 samt 14-15 april 2018. Observera att det beroende på väder och vind kan gå åt ytterligare tillfällen.
Anmälan: FlyOne - länk till anmälningssida. Din plats är garanterad när du betalat in anmälningsavgiften.

Emejla klubben på flygkursfriflyg.nu om du frågor eller funderingar kring skärmflyg.
Emejla till instruktör Henric infoflyone.se om specifika frågor kring kursen.

Efter avslutad kurs är målet att du får en elevlicens med behörighet för vinsch. Det innebär att du får starta själv på vinsch men i sällskap av mer erfarna piloter. Detta är en perfekt start på din friflygkarriär och du kan senare bygga på med kortare kurser för behörighet att flyga från berg och/eller hang.

Kursen innehåller både teori och praktik. Dessa pass kommer företrädesvis hållas under veckoslut men anpassas också efter väder och vind. Räkna dock med minst 4-5 dagar för en komplett kurs.

Johan.JPG
Så här kommer vi starta under kursen!

De teoretiska passen tar ca 1 dag och du kommer uppskattningsvis göra ca 10-15 höjdflyg under utbildningen. Innan du flyger själv första gången lär du dig dock hantera skärmen genom balanseringsövningar på marken.

Klubbmedlemmar kommer hjälpa till vid övningarna och klubben står för kostnaderna för vinschdrag. Avslutad kurs ger också gratis medlemskap till december 2018.

För att kursen skall genomföras krävs ett minst antal deltagare som vill ta vinschbehörighet.

Kostnader för kursen är

  • 7500+3500 (grundkurs+vinschbehörighet) kr om du behöver låna utrustning.
  • Billigare om du har egen godkänd utrustning. Kontakta Henric Höggren.
  • Tillkommer även ett obligatoriskt så kallat Take-off kit från förbundet för 1550 kr.

Vill du bara ta elevlicens (t.ex. för att fortsätta med paramotor) är du också välkommen att medverka. Kontakta Flyone för kostnad. Gratis medlemskap 2018 ingår.

Se även:

Frågor och funderingar? Skicka e-post till flygkursfriflyg.nu.

Välkommen!

Av Markus B. :: Artikel ändrad 2018-01-25

Fullt drag på fältet

vinschdrag.JPG
I vinschdraget.
bollplock.JPG
Hur man plockar bollar.
pylon2.JPG
Fullt ös runt de uppblåsbara pylonerna.
bra_tryck.JPG
Bra tryck i den fläkten...

Idag lördag 26/8 var en dag med full aktivitet på hemmafältet. Efter att nattens väta dunstat var vinschverksamheten igång straxt innan 11. Väldigt lugna förhållanden i den lite fuktiga luften men det blev ett utmärkt tillfälle att hålla igång vinschrutinen och många starter blev det.

Det var även paramotor-meeting och kring lunch var det riktigt många piloter på plats för att flyga. Några testade flyga runt pyloner eller precisionsflyga. Imponerande kontroll att fånga bollar med fötterna, flyga runt och sedan lägga tillbaka dem i en korg! Andra gick på små distanser över Närkeslätten. Vädret var helt perfekt med svaga vindar och lugnt i luften.

En kul dag med mycket aktivitet! Det var starter och landningar med friflyg, paramotor och trike om vartannat men med ömsesidig uppsikt fungerade det fint. Så kort sagt; Tack alla för en lyckad flygdag!

Av Markus B. :: Artikel ändrad 2017-08-27

Örebro flygdag

Örebro Flygklubb arrangerar 2 september Örebro Flygdag. Och vi har fått en inbjudan att vara med om vi vill. Detta är en chans att visa upp våra flyggrenar och inspirera någon att börja. Men detta kräver medlemmar som kan ställa upp och vara med under dagen. Är vi fler behöver man inte stå där hela dagen. Förra gången hängde vi upp selar och visade lite youtube-klipp. Förmodligen blir upplägget liknande i år. Kan vi visa även någon paramotor och vinge så drar det förståss ännu fler blickar.

Hör snarast av dig till mig på 0709-940950 om du har möjlighet att ställa upp hela eller någon del av dagen! Vi behöver meddela vår medverkan till Örebro Flygklubb.

Markus Bagge, Sekreterare

Av Markus B. :: Artikel ändrad 2017-08-11

Premiär vinschsäsongen 2017

Idag 8/4 var det vinschpremiär på fältet. Fin prognos med svaga vindar till att börja med.

Flyone.se med Henric i spetsen skolade för fullt när friflyget släpat sig på plats efter vinterdvalan. Och kanske några t.o.m. blev klara med sin PM licens. Grattis till er i så fall och hoppas vi får se några av er i klubben framöver!

Som vanligt hann vinschteamet precis dra ut linan lagom för att konstatera att vinden vridit och det var bättre att vända 90 grader. Men sedan flygningen gick fint. Vi testade också med den nya lindragar-mc. Funkade fint, dock behövs en spridare för att dra 2 linor samtidigt. Senare tilltog vinden men alla hann flyga så mycket dom ville. PM-kursen tog ytterligare ett pass med tändstiftsteori :-)

Av Markus B. :: Artikel ändrad 2017-04-08

I startgroparna...

Nu har vi torrkört vinschen efter vinterns dvala. Dragvågar och bromsar är kollade och vinschen bedöms ok. Vi ska fortfarande byta några saker men inget som hindrar användning.

Dessutom börjar säsongens vinschgrupper komma på plats. Så nu är det väl bara att invänta finväder... :-)

Av Markus B. :: Artikel ändrad 2017-03-29

Arbetsdag våren 2017

Mer info kommer